Avrupa Şampiyonası İncileri
29. 03. 2022

2022 Avrupa Bireysel’den Seçmeler

En üst düzey sporcuları buluşturan organizasyonlar her zaman ilgi çekici oluyor. Yüksek seviyede oynayan sporcuların yerine kendimizi koyup düşünmek ise en güzel antrenman yöntemlerinden birisi. Aşağıdaki diyagramları bu gözle inceleyebilir ve diyagram altlarında verilen lichess çalışmalarında kendinizi sınamaya devam edebilirsiniz. 2022 Avrupa Şampiyonası‘nın ilk 3 turu geride kaldı, turnuva verilerine ulaşmak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz. Bu gönderiyi turlar geçtikçe güncellemeye devam edeceğim…

3. Turda Emre Can Şov

Turnuvanın 3. turunda Ukrayna’nın en önemli oyuncularından Andrei Volokitin karşısında güzel bir minyatürle galip ayrılan büyükustamız Emre Can‘ın partisini inceleyebilirsiniz. Kendisi 3 turun ardından tam puanla zirvedeki 7 isimden biri.

Açılış yavaş yavaş tamamlanırken beyazın taşlarını izole vezir piyonuna karşı en güzel şekilde organize etmesi ve gelişimini tamamlaması gerekiyor.

İtalyan’da Vezir Kanadı Oyunu

İtalyan Açılışının sakin sularında gezinirken ciddi bir hata yapan siyah beyazın vezir kanadı operasyonuyla çok güçlü bir geçer piyon elde edebileceği ihtimalini bir an için unutuyor. Beyaz oynar kazanır! Oyunun devamını incelemek için:

Rok Yapmış Şaha saldırı

Önceki hamlesinde h7-karesine at feda eden beyaz rakip şaha saldırısına devam etmek için nasıl oynamalı?

Sicilya Savunması’nda Kalite Fedası

Sicilya Savunması’nın en tipik temalarından birisi olan Kxc3 kalite fedası temasını izliyoruz. Oyunun devamında avantajını sürdüren siyahın parçalanan vezir kanadı piyonlarından nasıl faydalandığını ve merkezdeki üstünlüğünü kullanışı öğretici.

25…Ke8 ile saldırıya geçen siyahın gözden kaçırdığı ayrıntı neydi?

Avantajın Kazanca En Hızlı Dönüşümü

Romanya’nın genç yeteneklerinden Deac 2. turda puan kaybeden önemli isimlerdendi. Gördüğümüz konumda beyazın elbette kazanç bir pozisyonu bulunuyor fakat kazanca en hızlı şekilde giden yolu bulmak satrançta her zaman önemli. Beyaz Oynar.

Başka bir avantajlı durum

Yine bir başka büyük üstünlüğün kazanca dönüştürülmesi durumu. Büyükusta Korobov tüm taşlarının en etkin şekilde yerleştirdiği bu konumda en çabuk şekilde zafere ulaşmasını biliyor.

Küçük Bir Tuzak!

Beyazın önceki hamledeki operasyonuyla bir tuzak kurduğunu göreceğiz. Siyah elbette kalelerden biriyle atı alarak başlayabilir, ancak bu tuzağın temel parçasıydı. 35…Kcxf3 hamlesinden sonra beyazın rakibini düşürdüğü tuzağın fikrini bulabilir misiniz?

Merkezde İlerleme

Saric’in bir başka partisinde siyah atların yerleşimini değerlendirmeyi hedefleyen beyaz güçlü bir merkez operasonu başlatıyor.

Savunmayı Önleyerek Saldırı

Siyah rok yapmış şaha saldırı konusunda rakibin savunma olanaklarını önleyerek saldırısını sürdürüyor ve rating favorisi rakibine karşı kazanmayı başarıyor ve böylelikle üçüncü tur itibariyle zirveye adını yazıyor.

Ters Kanada Roklar Atıldığında

Ters kanada rokların atılmış olduğu bu durumda siyahın bir adım önde olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Siyah oynar kazanır!

Sıra dışı bir ilerleme!

Siyahın kanat sürüşlerine beyazın merkezden cevap vermesi zor görünüyor. Ancak oyunun devamının incelenmesi görünüşün aldatıcı olduğunu kanıtlayacak…

Zarif bitiriş

Başka bir zarif bitiriş

Bir başka zarif bitiriş Kozul‘dan. Siyahın başka kazanç yöntemleri olsa da Hırvat Büyükusta en hızlısını buluyor.

Temiz Kazanç

Kazanç konumlarda rakibin her türlü karşı oyunu incelikle hesaplanmalı ve çürütülmeli. Deac bu partide bunu öğretici bir şekilde başarıyor.

Burada daha fazlasını bulmak mümkün…